Sweetwood

... because I'm cooking now!

Apple puffs

Спокусилась я на відео з інтернету. Якраз готувала конвертики з грибним жульєном і залишила трохи тіста для десерту (як виявилось, сніданку). Насправді, все і є так же ж просто як в ролику. Може й інструкцію з приготування не писати?)) Єдине, що хочеться додати від себе - то рекомендація класти ще більше яблук. Тобто так само тоненько нарізати (щоб рулетик скрутився), але викладати більше шматочків, особливо в основу. Ну і тісто має бути тоненьке-тоненьке, ну як для штруделя. Але якщо ви полюбляєте більше тіста, то й так якраз супер.

На чому ще важливо наголосити... Ми ж тут використаємо готове листкове тісто (бездріжджове). Важливо, щоб те тісто не розморожувалося кілька разів (може так бути, що ще до вас в магазині постаралися). Але такі речі зазвичай виявляються при купівлі. А вдома самі слідкуємо, щоб не зліпились листи. Підсохлі краї варто відрізати геть (таке трапляється, не завжди, але трапляється).

4686-Puffsss.JPG5660-Apuffs.JPG6078-Applepuffs.JPG4415-Puffstea.JPG9344-Tea.JPG

Слойки з яблуками
Інгредієнти:

Еееее.... Це вперше ВСІ інгредієнти "на око"... Упаковка готового листкового тіста. З 500 г вийде прибл. 12-15 штук. Яблука. Орієнтовно пів'яблука для однієї слойки. Цукор. Половинка чайної ложечки для однієї слойки. Або "до смаку" ;)

Приготування:

Пательню/формочки для кексів змащуємо і посипаємо борошном. Духовку розігріваємо до 180°C.

Отже, ми розморозили тісто. Якщо воно товстеньке, то трішки розкачуємо. Далі нарізаємо смужки 30см х 6-8см.

Яблука розрізаємо навпіл. Серединки виймаємо, шкірки залишаємо. Далі нарізаємо на шматочки 1-2мм товщиною і викладаємо вздовж смужок тіста заповнюючи лише верхню половину, посипаємо цукром і накриваємо нижньою частиною тіста. Скручуємо рулетик. Ставимо у пательню. Зверху можна вкинути ще дрібку цукру. І так зі всіма.

Випікаємо 40 хв.

...

Розповісти друзям:

Pavlova

2878-Pavlova4.JPG1520-Pavlova7.JPG1834-Pavlova2.JPG

Знають балерини толк в десертах, я вам скажу (лінуюсь дублювати тут історію виникнення)! Так, тут цукру багато, але торт надзвичайно легкий! Ефектний і тане у роті... Головна фішка - свіжі фрукти. Зараз не час, але закортіло)) А ще це варіант для тих, хто не помістився у лижний костюм, але сподівається таки одягти купальний)))))))

7845-Pavlova.JPG

Десерт "Павлова"
Інгредієнти:

білки 4 яєць, 220 г цукрової пудри, 2 ч.л. крохмалю, 1 ч.л. оцту, 400 мл сметани для крему, пригорща ягід.

Приготування:

Духовку попередньо розігріваємо до 140 ̊C. Пательню встеляємо пекарським папером.

Яєчні білки збиваємо поки не стануть густими і пухкими. Поступово додаємо цукрову пудру, продовжуючи збивати на високій швидкості поки вона повністю не розчиниться і суміш не стане дуже щільною і блискучою. Далі додаємо оцет, просіяний крохмаль і акуратно перемішуємо до однорідності.

Викладаємо суміш на пательню у формі кола, надаємо красивої форми, а всередині робимо невелику заглибину.

Температуру в духовці зменшуємо до 100 ̊C. Випікаємо впродовж години-півтори. Для мене важливо, щоб колір залишався білим і не пожовтів (припікся). Вимикаємо духовку і залишаємо всередині охолоджуватись (я залишаю духовку ледь відчиненою, щоб виходила волога). Потім виймаємо і повністю охолоджуємо.

Зверху викладаємо крем із гарно збитої сметани і добрячу пригорщу різних ягід. Мій улюблений варіант з полуницями))) Класно з вишнями "у своєму соці" і тертим шоколадом. Ще зустрічалась мені з бананами і карамеллю, але то вже славна балерина б геть не схвалила)))

Якщо залишиться, зберігайте так, щоб меренга не набрала вологи, - тоді й наступного для буде смачно....

Розповісти друзям:

Vana Tallin liqueur milk chocolate truffels

2057-HMchokos7.JPG218-HMchokos4.JPG2931-HMchokos5.JPG

Ну нарешті! Чекала спеціальної нагоди приготувати шоколадні трюфелі. І сьогодні саме той день! Надзвичайно просто їх зробити. І все, що потрібно - лише 5 інгредієнтів (ОК, 6 якщо їх ще обкатувати у какао-порошку або мелених горішках). Перемішали, почекали, наліпили кульок, облизали пальці...

Безнадійні, багаті смаком, солодкі, але не занадто солодкі. І безумовно, на першому місці несподіванка - аромат лікеру, який раптом розкривається наостанок. Звичайно, Ви вільні у виборі: лікер, бальзам, коньяк, віскі...

Домашні шоколадні цукерки
Інгредієнти:

100г молочного шоколаду, 2 ст. л. вершків, 2 ст. л. вершкового масла, 1 ст. ложка крем-лікеру "Старий Таллін", на вибір для обкатування: мелені горіхи, какао-порошок, пластівці мигдалю.

Приготування:

Шоколад разом із домашніми вершками та маслом розтоплюємо на паровій бані. Відставляємо на кілька хвилин охолонути і потім додаємо бальзам. Кладемо на 2-3 години до холодильника. Формуємо кульки і обкатуємо горішках або какао-порошку. Вийде 15 цукерок (11-12 грамів кожна). Їсти відразу або зберігати в холодильнику у щільно закритій посудині (кажуть, що тиждень, але у нас так довго не затримуються)))). ...

Розповісти друзям:

Log house cake

Підсумки проведені, плани складені, списки приготовані - час приступати до виконання)) Я лише зараз зрозуміла, що це мій перший пост в новому році (десь на місяць майже пропала).

Смерекова хатка - то таки не найоригінальніша ідея для нового поста, але так мені сподобався торт (купу-купу років не їла), що захотілось поділитися. Це щось таке традиційне, дитячо-романтичне і добре забуте. Навіть назва говорить сама за себе, а думки заманюють кудись у дрімучі ліси, де хатинки зі зрубу припорошені снігами і лише дим з коминів видніється.

І ще подумала, що цей блог - це ж для мене також. От тепер буду мати свій рецепт, який як колесо на ходу вигадувала чи, точніше, пригадувала як мама готувала (ще трохи їй надзвонювала уточнювати).

2650-Cherry log house.JPG1929-Cherry logs house.JPG

Смерекова хатка
Інгредієнти:
Трубочки з вишнями

250г вершкового масла кімнатної температури, 200г сметани (6 повнезних ст. ложок), 3 скл. борошна, 1/2 ч.л. соди, 1 ст. ложка оцту + 1л. вишень "у своєму соці" або морожених для начинки.

Крем

200г масла, 300г цукрової пудри, 200г сметани.

Приготування:

До сметани вливаємо соду погашену оцтом. Додаємо масло, борошно і замішуємо тісто. Кладемо на півгодини до холодильника.

З вишень злити зайву рідину (процідити).

А тим часом приготуємо крем. Масло перетераємо з цукровою пудрою (макогін+макітра). Окремо збиваємо сметану. Вкінці ложкою змішуємо до однорідності і кладемо на холод.

Духовку розігріваємо до 200°C. Дві великі пательні змащуємо і посипаємо борошном.

Тісто ділимо на 15 рівних частин. Для цього варто скористатися вагою. Кожен шматочок розкачуємо розміром 30см х 10см. Вздовж довшого краю викладаємо вишні і скручуємо трубочку. Краї надійно скріплюємо. Усі трубочки викладаємо на пательні, проколюємо у кількох місцях виделкою і випікаємо 20-25хв або до золотистого кольору.

Коли спечені трубочки охолонуть, залишиться лише скласти торт. Спершу викладаємо 5 штук, змащуємо кремом, далі 4, 3, 2, 1 і вкінці ще зверху і навколо трохи крему.

ВАЖЛИВО: цей торт потрібно готувати за добу до поїдання, щоб добряче настоявся/просочився. От чим довше стоїть, тим кращий, чесно кажучи. Прямо якийсь борщ, а не торт))) Але все терпіння того вартує.

5633-Log house.JPG...

Розповісти друзям:

Crincle cookies

Щодня прилипаю носом до вікна виглядаючи сніг. Дуже-дуже хочеться вже. Закриваю руками очі і бачу засніжені вершини гір ...

Живе ж там хтось на небі, має собі багато формочок (як я), ліпить сніжинки, ладує їх до величезного морозильника, а потім як посиииииипеее!!! Хоч би пчихнув, лінюх, аби на нас хоч щось впало)))

А я не лінуюсь і знову щось вигадую. Печенька з тріщинками - мало б в назві ще бути "red velvet", але вийшло якесь "bloody pink"))) Я затятий противник всіляких там барвників і штучних мастик, ну але таке вже воно красиве, і так захотілось випробувати той рецепт... Наступного разу зроблю шоколадне і буде саме те!

8067-Crincles.JPG1865-red velvet.JPG7582-Crincle cookies.JPG ...

Розповісти друзям:

Chocolate drops cookies

8085-Chocodrops.JPG2480-Chococookies.JPG8243-Cookies.JPG571-Drops.JPG

Ранок 19 грудня - один з тих ранків, коли найлегше і найприємніше прокидатися! Та відразу заглядати під подушку))) Розривати папір на дрібні клапті, шелестіти обгортками цукерок ... зимові свята почалися!

Щоб підготовка до них не була стресовою (для мене домашня випічка один з атрибутів Різдва), я вирішила випробувати кілька рецептів печива завчасно. Звісно, ділюсь тут з усіма. Напередодні спекла печиво з шоколадними краплями. Що я можу сказати, воно відкриє для вас новий рівень життя!)))))) Пухке, ароматне, шоколадне, величезне - ви цього варті. І мінімум зусиль.

Печиво з шоколадними краплями
Інгредієнти:

1 1/2 склянки борошна, 1 велике яйце, 1/2 склянки цукру, 1/2 ч.л. пекарського порошку, 100 г м'якого масла, дрібка солі, 1 пакетик ванільного цукру, 3/4 склянки крапель молочного шоколаду (можна грубо нарубати плитку).

Приготування:

Духовку розігріваємо до 180°C. Пательню вкриваємо пекарським папером.

Яйце збиваємо з цукром та ванільним цукром. Додаємо масло та просіяні сухі інгредієнти. Наостанок вмішуємо краплі молочного шоколаду.

Готове тісто кладемо до холодильника на півгодинки.

Формуємо кульки і викладаємо на пательню. Зверху можна трішки приплюснути чимось плоским. Вийде 12 штук.

Випікати 8-12 хв (поки злегка не зазолотиться). ВАЖЛИВО НЕ ПЕРЕПЕКТИ! Тоді печиво вийде м'яким і ніжним. Ця порада згадується майже у кожному рецепті, але є дійсно суттєвою. Виймайте з духовки навіть, якщо виглядає не готовим. Залиште на пательні охолоджуватися на 30 хв і все вийде просто чудово!...

Розповісти друзям:

Із любові до сирого тіста і заварного крему почалася моя дружба з пекарством. Кілограми рогаликів та сухариків з бабцею і сотні еклерів з мамою... І завжди я поряд, щоб облизати ложку))

Випічка і десерти не є базовими потребами у харчуванні. Тому сам процес — це розвага, яка приносить радість.

Апетитні аромати, від яких можна зомліти, і безкінечна імпровізація — те, що подобається мені зараз.

Якщо у вас вдома завжди є яйця, борошно, масло і молоко, цей блог для вас.

Надя